En el avion

Οι δυο ισπανοί στα διπλανά καθισμάτα δεν είχαν βάλει γλώσσα μέσα τους από τη στιγμή της απογείωσης. Εκείνος, που κοιμόταν τρίωρα τις τελευταίες πέντε μέρες, τους κοίταξε με μια δόση σαφούς εχθρότητας. Δεν έδειξαν να του δίνουν και πολύ σημασία.

Γύρισε πάλι στο παράθυρο. Τίποτα, μόνο σύννεφα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου και για μια στιγμή η φευγαλέα αντανάκλαση της αεροσυνοδού στο τζάμι. Την κοίταξε, τον κοίταξε κι αυτή συνηθισμένη στα απαιτητικά βλέμματα των επιβατών, ή ακόμη πιο συνηθισμένη στα ερωτικά βλέμματα των αντρών επιβατών. Ήταν όμορφη.

Αν ο πρώτος νόμος της νύχτας λέει «ποτέ μην την πέσεις στη σερβιτόρα», ο αντίστοιχος πρώτος νόμος της πτήσης θα πρέπει να λέει «ποτέ μην την πέσει στο όμορφο κοριτσάκι με τη μπλε στολή». Εκτός κι αν είσαι ο πιλότος. Ή ο μπάρμαν. Εκείνος πάντως δεν ήταν τίποτα από τα δύο κι έτσι απόμεινε να την κοιτάζει σα βλαμένος με το στόμα ελαφρώς ανοιχτό και το μυαλό του αλεσμένο από την αυπνία και τους φλύαρους ισπανούς.

Θυμήθηκε το μάθημα ισπανικών που τον περίμενε μόλις θα γυρνούσε πίσω και έβρισε. Το είχε υποσχεθεί πως θα ξεκινήσουν ισπανικά στο καλύτερο του φίλο και όπως πάντα θα κρατούσε το λόγο του. Πάντα κρατούσε το λόγο του. Η μικρή λεπτομέρεια βέβαια, ήταν πως του το είχε υποσχεθεί μεθυσμένος. Όμως ακόμη κι έτσι θα πήγαινε στα μαθήματα.

Η αεροσυνοδός τον κοίταξε με ένα τρόπο που δεν ήταν εντός των διακριτών ορίων του επαγγελματισμού, αλλά αυτός ήταν τόσο αφοσοιωμένος στο εσωτερικό του βρίσιμο εναντίον ισπανών και ισπανικών, που δεν την παρατήρησε. Είχε βαρεθεί να μαθαίνει ξένες γλώσσες. Κάποτε του άρεσε, ναι, αλλά τώρα πια έβρισκε τη διαδικασία της εκμάθησης τόσο επαναλαμβανόμενη που προτιμούσε να βλέπει σειρές - σε επανάληψη.

Ήρθε το φαγητό και οι ισπανοί ηρέμησαν κάπως. Η αεροσυνοδός προσπάθησε για άλλη μια φορά να αποσπάσει κάτι από την προσοχή του, αλλά εκείνος τώρα είχε κλείσει τα μάτια και προσπαθούσε να θυμηθεί πως ονομάζεται η αεροσυνοδός στις πέντε γλώσσες που είχε μάθει μέχρι σήμερα. Τα ισπανικά θα ήταν η έκτη. Stewardess, hôtesse de l'air, hostess, стюардесса, flyvertinne.

Άνοιξε τα μάτια αυτάρεσκα. Οι ισπανοί ξανάρχισαν τον αδυσώπητο βομβαρδισμό τους, ο πιλότος πληροφόρησε τους επιβάτες πως σύντομα θα ξεκινούσαν την κάθοδο και η αεροσυνοδός δε φαινόταν πουθενά εκεί γύρω. Εκείνος τεντώθηκε με την παρήγορη σκέψη πως σύντομα θα έφτανε τις έξι ξένες γλώσσες. Η προσγείωση ήταν ομαλή.

Αργότερα, όταν την είδε τυχαία να βγαίνει από το αεροδρόμιο και να ψάχνει ταξί αποφάσισε να της μιλήσει. Stewardess, hôtesse de l'air, hostess, стюардесса, flyvertinne. Οι λέξεις γύριζαν στο κεφάλι του σαν φωτισμένα αεροπλανάκια του λούνα πάρκ. Ναι, σύντομα θα ήξερε την λέξη αυτή σε άλλη μία ξένη γλώσσα.

Όταν όμως την πλησίασε και άνοιξε το στόμα του για να της μιλήσει, συνειδητοποιήσε πως δεν μπορούσε να θυμηθεί τη μητρική του.

5 σχόλια:

άλις είπε...

κι εγω που κατι ηθελα να σου πω στο τελος,με αφησε αφωνη το τελος.

αα...

ποια γλωσσα να του αρεσε πιο πολυ; σε ποια μπορουσε να εκφραστει πιο ανετα;

χ.ζ. είπε...

χαχα...καλά να πάθει.

Αυτοί οι Ισπανοί πάντως, δε βάζουν όντως γλώσσα μέσα τους. Και μιλάνε και φωναχτά.

o kairos είπε...

Παλιοφιλε,εχεις γινει πολυ καλος.

το μουνι και ο μπυρας είπε...

τι ρισκάρεις σ' αυτό το κείμενο;

I.P.Potis είπε...

αλις, στη γλώσσα του σώματος.

χ.ζ., καλά να πάθουν κι οι δυο τους.

καιρός, σε ευχαριστώ. Μακάρι να σε διαβάζαμε πιο συχνά.

το μουνί και ο μπύρας, τη μητρική μου γλώσσα.